Alta GP.

Alta Gp ble arrangert Lørdag 17 februar. Se omtale og resultatliste på Alta SK hjemmeside, her:

http://www.altasjakklubb.no/default.php?action=vis&id=328Følgende stilling er fra runde 4. Viktor har nettopp spilt Tg7-f7, men hvit har et avgjøranes trekk på lur. 

Løsning nederst på sida.  


Lars-Viktor

Hele partiet kan spilles gjennom her:

http://vadsosjakk.no/gameview.php?inter=12&pgnfile=http://sjakk.nerdeliv.org/partier/larssa.pgn&gamenr=1&board=40');

(Takk til Øyvind Malin for å ha laga bildet og linken).

Trekket er Sg7! Sort må slå springeren for ikke å bli matt på h7, og det fulgte. TxD, L xT og De6! Selv om stillinga materielt sett e ganske lik e sorts offiserer ukoordinerte og greier ikke samarbeide om å beskytte bøndene. Jeg tok først c-bonden og deretter a og d-bonden og vant.   

Ny blogg. Gibraltar, revisited.

Hei, igjen!  Etter oppfordring om å fortsette å blogge, skal æ gjøre det. men først kanskje du skal se på mine første blogger på http://larssa.nettblogg.no  Æ kutta den ut da verten ville ha betalt for å la mæ blogge videre.  Æ fikk ikke avslutta Gibraltar beretninga av den grunn.

Det har vært skrevet i både VG og Dagbladets sjakkspalter, samt på Tromsøs sjakklubbs hjemmeside om pengepremiene Kinnel og Æ tok med hjem. Det må nevnes at Torben også hanka inn vel. kr 4000 for sin delte 2 plass i Challenger I. Vel. ferien ble ihvertfall gratis av den grunn, men det ble vel mye spilling. Om det blir en tur dit neste år får det holde med et parti om dagen. Den som fikk mest valuta for innsatsen ve Kjell Magne. Han fikk 4 poeng av 9 mulige og ble faktisk den spilleren under 2200 i rating som gjorde det best i forhold til egen rating. Han visste ikke ka premien va heller , så når han ble ropt opp og fikk stukket £2000 i handa va han Gibraltars lykkeligste. Vi tok da også straks turen rett til baren og feira hendelsen. Kjell Magne sovna fort av  etter den energiutladninga, mens Torben og æ tjuvdrakk brandyen hannes.

Premian fikk mæ til å tenke på premier i sjakk generelt. De e latterlig lave her på berget, eller vidda for den saks skyld. Faktisk har vel premian stort sett vært uforandra siden midten av 80-tallet. Her gjør vi oss sjøl en bjørnetjeneste ved å ikke (forsøke å) verdsette tankesporten vårres mere. Et eksempel. Ei helgeturnering nordpå har førstepremier på kr. 1600 og 1000 (for kl.2) og 3 plasserte får knapt påmeldingsavgiften tilbake. Andre turneringer lokker med 50% tilbakebetaling av påmeldingsavgiften, eller premier som "forutsatter 40 deltakere" osv. Sånn må det være når alle inntekter hentes fra spillerne selv, selvsagt. Æ blir likevel småoppgitt når de samme arrangørene budsjetterer med tusenvis av kroner i overskudd på kantinesalg, som skal bidra til å holde klubben i aktivitet resten av året.  Bortsett fra barnesjakkarbeidet som drives bra mange steder, e det sørgelig lite innsats vi (samt undertegnede) legger i for å gjør tankesporten vårres mere premiemessig attraktiv. Ikke misforstå mæ nu. Æ e takknemlig for at det avholdes turneringer, og heller et premiebord på 80-talls nivå enn ingen turnering. Høre dokker? æ tar det en gang til så ingen skal misforstå. Æ kritisere dokker ikke for å arrangere turneringer og å gjøre en kjempeinnsats for å holde hobbyen vårres ved like. Æ takke dokker dypt og hjertelig for å gjøre mere enn det æ sjøl gjør. ok?

Æ ønske bare å påpeke at æ trur vi må behandle hobbyen som en sportsgren og ta oss sjøl mere seriøst, også premiemessig. Det betyr mere innsats på sponsor-salgsida etc. Når sjakk blir mere anerkjent som sport vil også medieoppmerksomheten øke osv.  Det betyr kanskje mye mere jobbing, men æ trur det må til. Og for å svare på et betimelig spørsmål: ka ønsker herr Larssa å gjøre med det? 

Vel, æ har noen tanka ihvertfall. La mæ ta utgangspunkt i Samisk SF som står foran et veiskille nu. Automatintektan faller bort og vi må satse på økt medlemstall m.m. Dette skal æ skrive mere om en anna gang. Først skal vi avholde årsmøte. Æ vil at samisk SF skal søke om opptak til det samiske idretts/sportforbundet  (Sámi valastallanlihttu), få (samisk) media til å dekke alle sjakkturneringer av interesse, få sjakk OL i 2014 til å ha en samisk profil i likhet med OL 2018, satse på å få arrangert faste turneringer i "samisk områda" (med lokal sponsorstøtte) m.m. Æ nevne sjakk OL en del fordi æ trur vi har en gylden mulighet nu for å å virkelig blåse liv i interessen for sjakk her til lands, ikke bare nordpå. Ved å bruke Magnus effekten og sjakk-OL som mål og middel, åpne det sæ masse muligheta, F.eks. vil sjakkens nye tyngdepunkt forflyttes nordover ( Tromsø , ikke Gausdal, vil konkurrere med Island om å bli sjakkmetropolen i nordlige strøk). Hvofor ikke ha Tromsø som åsted for å arrangere div. mesterskap? Nu bli det Arctic Chess te høsten (august) forstår æ. Neste år også, da kan vi arrangere Nordisk mesterskap samtidig. En årlig sjakkfestival samt avvikling av div. mesterskap vil være standard før OL, for ikke å snakke om tida etterpå. Mer om OL en anna gang, æ blir varm i forslagskassa her.

Det va premian ja...Det va en ting æ lærte i Gibraltar. At høye premia, også i lavere klassa, og masse spesialpremia, faktisk trekker folk. Men for å komme dit, må vi slutte å suge på egen labb (eller bryst, eller ka det nu hete).  Det krever mere arbeide, uff.... 

Ratingmessig sett gjorde vi alle 3 det bedre enn forventa i Gibraltar og tok med nærmere 150 nasjonale poeng hjem, og enda mere i internasjonal rating. Æ spratt opp fra 2070 til 2146, et svimlanes høyt tall for en av de 3 bukkene bruse.  KM kom over 1900 og Torben over 2100. Æ havna også over 2200 i FIDE rating i likhet med Odin B. Vea som hanka inn det dobbelte av mæ i premia der oppe. Hvis han e under 2200 i rating neste år, skal æ skrive om sandbagging på nytt! 

Sjakklig sett va Gibraltar både og. Sjakk e et praktisk spill først og fremst. Torben og æ tapte som skrevet før, stillinger som vi ikke burde tape, snarere vinne! Det handler om ferdigheter selvsagt, men også om spilletrening, tøffhet, og evne til å heve sæ over sjakkdogmene. Akkurat det vil æ blogge mere om og vise dokker noen posisjona kor æ lot dogmene bestemme over den enkelte situasjonen. Men kan noen hjelpe mæ med korsen æ kan få satt inn diagrammer her på bloggen? (uten å kjøpe chessbase m.m.). Har Fritz 9 dog.

Og så vant æ Alta GP i helga. Skal skrive om den også, bare æ kunne få et diagram på plass.

Sagastallap de!